top of page

ЕПЦ ГОРНА ОРЯХОВИЦА

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

През 1981 г. Петранка Алексиева чува благата вест и я приема. Тя споделя вярата си с дъщеря си Милка и зет си Христо, които също с радост я приемат. В продължение на 11 години те посещават Евангелската петдесятна църква във Велико Търново, където още от самото начало се включват активно в църковния живот и служат усърдно на Бога. По-късно Христо Благинов е ръкоположен за дякон в църквата във Велико Търново.

През 1991 г.  Христо и Милка активно се молят за основаването на църква в Горна Оряховица. Поканват Илия Миланов от Сливен и неговия екип да проведат евангелизационно събрание на местния стадион. Интересът е изключително голям. Стадионът е препълнен. В края на събитието към всички, които искат да научат повече за Бога е отправена покана за лична среща и разговори.

На поканата откликват няколко души и на 21.10.1991 г.  в залата на младежкия дом се основава Евангелска петдесятна църква – Горна Оряховица.

Още от самото начало се провеждат три богослужения седмично, като в продължение на няколко години църквата използва помещения под наем на различни места в града. През 1995 г. се закупува имот, който се преустройва в църковна сграда. Ремонтните дейности приключват края на 1999 г. През това време много противници правят всевъзможни опити да спрат строежа и дейността на църквата, но не успяват. Тези години са едни от най трудните за п-р Христо и неговата съпруга Милка. Въпреки всичко Божието дело се разраства и към църквата се прибавят все повече хора от Горна Оряховица и съседните населени места. П-р Христо Благинов завършва библейска академия "Логос", а през 1996 г. е ръкоположен за пастор.

Въпреки предизвикателствата църквата нараства. Постепенно се стартират различни служения, ръководени от доброволци: неделно училище за деца, служение за жени, младежко служение, служение сред хора в неравностойно положение, провеждането на Алфа курс и др. Благодарение на приятелски църкви в Швейцария в Горна Оряховица неколкократно пристигат принадлежности за инвалиди, които се раздават на нуждаещи се както в региона така и в цялата страна. Паралелно с изграждането на църквата в Горна Оряховица се основават и две дъщерни църкви: Долна Оряховица и Джулюница.

hristo blaginov yang
epc gorna service pastor Blaginov
epc gorna na piknik
epc gorna stroej sgrada
epc gorna na piknik2
epc gorna stroej
epcgorna church face
epcgorna church inside
family_ministry_go
protest srechtu epc gorna2
pastor Blaginov
protest srechtu epc gorna
family blaginov & Gunter
pastor Hristo & Milka Blaginov
baba Petranka i Blajko
bottom of page